Meidoornbessen plukken

20/10/2017

Na een snelcursus ‘meidoorn herkennen’ wandelen we vanaf de parkeerplaats van Natuurschoon bij de Vagevuurselaan Terheijl op. Er hangen volop bessen aan de meidoornstruiken, de belangrijkste vraag voor vandaag is of de struiken één- of tweestijlig zijn. We weten inmiddels dat we aan de vorm van het blad al wat kunnen aflezen, een blad waarvan de tanden meer dan 1/3 zijn ingesneden duiden op een eenstijlige meidoorn, een blad met tanden die minder dan 1/3 zijn ingesneden en wat meer glanzen op een tweestijlige meidoorn. Maar het meest overtuigende bewijs krijg je door de bessen tussen je vingers plat te knijpen en te kijken of er één of twee pitjes in zitten. De tweestijlige meidoorns markeren we met een lintje. Tot onze grote verrassing vinden we ook struiken waar zowel bessen met één als met twee pitten aan hangen; een hybride soort!

Later in de winter zijn per Meidoorn enkele stekken gesneden. De stekken worden  opgekweekt en gebruikt om bijzondere plekken in allemansgoed Terheijl – bij ingangen en rustpunten langs voetpaden – te markeren.

 

(terug)

About the author: trumpetto