Kloostermoppen

Kloostermoppen

Tegen de muur achter bij de schuur leggen de huidige eigenaren van Huis Terheijl  de kloostermoppen die ze vinden in de grond rondom het huis. Het huis is deel van een 19 eeuwse hoeve de stenen kunnen goed afkomstig zijn van eerdere bouwwerken die hier stonden. Stenen maken is veel werk, ze blijven hun waarde lang houden.

Bovenstaande foto laat bodemmonsters zien die op de rand van het potklei gebied genomen zijn. Van links naar rechts wordt het van zand steeds meer klei. Hoe roder, des te meer ijzerhoudend is de grond. Klei kan mineralen heel goed vasthouden, zand veel minder. Hieronder een drietal nieuwe kloostermoppen, gemaakt met klei uit Terheijl. Ze tonen duidelijk overeenkomst met die waarmee het klooster Aduard is gebouwd.

Hoe waardevol de oude middeleeuwse stenen door de tijd heen zijn gebleven kun je goed zien in het dorpje Aduard, waar woonhuizen in de 19e eeuw nog deels werden gebouwd met stenen van de ruïnes van het klooster.

(terug)

About the author: Jeroen van Westen