Veldoven bouwen en stoken

02/07/2018

Veldoven stoken

In de eerste week van juli wordt er op het allemansveld een veldoven opgebouwd.

U bent van harte welkom om te komen kijken. Ook is het is mogelijk om een zelfgemaakt kleiwerk langs te brengen, zodat het mee gestookt kan worden in de oven.

Klei werkstukken maken en drogen

Voordat de werkstukken die gemaakt zijn van de Terheijlse klei gebakken kunnen worden in de veldoven, moet de klei eerst indrogen. Afhankelijk van de dikte en het formaat van het werk kan het drogen één tot drie weken duren. Het belangrijkste is dat het werk rustig en gelijkmatig droogt. De beste temperatuur hiervoor is kamertemperatuur, waarbij moet worden opgelet dat het werk niet in de zon, dicht bij een hittebron of op de tocht staat. Het allerbeste is om een klein plastic tentje om het werk heen te bouwen, dat de klei niet raakt en dat een aantal keer per dag wordt omgeslagen, zodat de condens kan ontsnappen. Een ruime plastic zak kan ook. Wanneer het werk droog is (de klei voelt dan niet meer koud aan), kan het voorzichtig worden vervoerd naar de veldoven. Pas op dat hierbij de gedroogde klei niet scheurt en dat er geen stukjes afbreken.

Programma

dagelijks van 12 tot 17 uur

  • woensdag 4 juli: opbouw veldoven, om 20 uur is er pannenbier!
  • donderdag 5 juli: voorstoken veldoven
  • vrijdag 6 juli: opstoken veldoven
  • zaterdag 7 juli: opstoken veldoven
  • zondag 8 juli: afkoelen en uitruimen veldoven, tussen 13 en 17 uur kan het werk worden opgehaald

Locatie

Op het allemansveld bij de toekomstige fietsdoorgang van Leek/ De Hoven naar het Baggelveld (Oostindie).

Informatiebrochure (pdf)

(terug)

About the author: Cathelijne Montens