Categorieën

PADDENPOEL Natuurschoon

Klaaidobbe = 4233 bakstenen

De nieuwe paddenpoel, met de duiventil op de achtergrond.

Monniken zouden hier in Ter Helle turf hebben gestoken en klei gedolven om kloostermoppen te maken voor de bouw van hun klooster in Aduard. Wie stenen maakt, doet dat niet zonder sporen achter te laten in het landschap. Er is een stukje land met de veldnaam Klaaidobbe. Daar zou het 19e-eeuwse Tichelwerk Terheijl haar klei hebben gegraven. Dat is nauwelijks meer zichtbaar in het terrein. Die fabriek ging weliswaar al weer snel failliet, maar er zijn dakpannen en tegels gemaakt met deze klei.

Ergens in Terheijl ligt deze plavuizen vloer van eigen bodem.

We doen in het atelier proefjes om de kwaliteiten van de klei te onderzoeken. Het lukt om enkele kloostermoppen te maken, maar drogen en stoken moet erg langzaam, en niet alles is zonder barsten. Spiraaltjes maken die je heen en terug om een vinger draait gaat fantastisch: superplastische klei, geschikt om mee te draaien of om dunwandig op te kneden. 

De potklei wind je om de vinger.

Natuurschoon bleek graag een ‘paddenpoel’ aan te willen leggen in de weide bij de duiventil. Wij zochten een manier om voldoende klei te mogen ontgraven voor de 4233 bakstenen die nodig waren voor de 9 zuilen bij de entrees. Op de door Natuurschoon gekozen plek zetten we een paar boringen en besloten op twee plekken wat klei op te graven en dat in een laboratorium te laten onderzoeken. Het Technisch Centrum voor de Keramische Industrie kwam met twee heel verschillende uitkomsten.

Na het verwijderen van de ‘bouwvoor’ wordt een monster genomen van de schone potklei.

Met dat rapport in de hand vonden we na lang zoeken een steenfabriek. Zilverschoon in Randwijk durfde het aan om een productie van bakstenen voor te bereiden, maar niet op de maat van kloostermoppen; “Het moet veel kleiner, anders gaat het nooit lukken.” Tegenslag op tegenslag dwingt tot improviseren, leert ons te denken vanuit het materiaal en daar het ontwerp op aan te passen.

Cathelijne in technisch/creatief overleg bij Zilverschoon.
Zoeken naar oplossingen voor technische problemen.
Productie handgevormde stenen.
Onno stempelt de nog net plastische ‘groene’ (ongebakken) stenen.
Eén nieuwe paddenpoel = 4233 bakstenen