Categorieën

VELDPALEN – Smeltwaterdalzand

Grof zand

Het ‘Kroegenpad’ volgt de loop van het smeltwaterdal.

“Dit is het Kroegenpad. Het liep vroeger van Nieuw-Roden naar de Waag, een kroeg in Nietap die er nog steeds is. Het Kerkenpad ligt verderop in het land. Onze lokale gids Jan Smit vertelt aan de bewoners van een boerderij over het bodemonderzoek waar we mee bezig zijn. Deze vertellen dat hun boerderij op zand is gebouwd zoals de meeste bebouwing op Terheijl.”

(Een fragment uit het verslag van de veldtocht ‘zand winnen’, maart 2018.) 

Het zand uit het smeltwaterdal is grof en knispert tussen de tanden als je het proeft.

Gedurende 2018 organiseren de kunstenaars excursies voor geïnteresseerden om met de grondboor en een schep onder de arm de geologische kenmerken van het gebied te verkennen. Tijdens de veldtochtzand winnen’worden bodemmonsters genomen van een aantal vooraf bepaalde ijkpunten. Tijdens de excursie worden de dekzandwelvingen en -koppen, smeltwaterdalen en keileemruggen in kaart gebracht.

De gevel van Nimis Beton laat zien wat er wordt gemaakt.
De vierkante, grove zandkorrel kleeft goed met water aan elkaar.

De verschillende bodemmonsters van het grove zand worden gebruikt om zandmallen mee te maken. In deze mallen wordt beton gegoten voor de productie van de koppen van de veldpalen.

De bovenkant van de kop toont het assenkruis van de hoofdwegen.

Elke kop van de veldpaal is door dit proces uniek en toont de structuur en kleur van het zand waar de veldpaal in is geplaatst.

Veldpaal aT1 toont de grens van het smeltwaterdal bij het voormalige ‘Kerkenpad’.